Tre vänner tar en selfie

KONSTUPPLEVELSER I BORÅS MED VÄNNERNA

Konsthelg med Marita Curran

Marita har full koll på kulturstaden Borås. Till vardags arbetar hon som projektledare inom konst och kultur på destinationsbolaget Borås TME. Häng med henne och väninnorna på en fullmatad weekend i Borås kryddad med konst i världsklass.

LÖRDAG:

10.30

Museum

Vi startar helgen med ett besök på Borås Konstmuseum. Det ligger en kort promenad från stadskärnan, har alltid spännande utställningar och är väl värt ett besök. Håll koll på deras webbplats för guidade visningar!

11.30

Lunchpaus

Granne med konstmuseet ligger Utbult Borneby & Co och där passar vi på att äta en smakrik lunch. De bjuder på en annorlunda och mysig miljö och har en härlig uteservering. Här finns god och vällagad varm och kall mat efter säsong. På vägen ut passar vi på att köpa med oss lite lättare snacks för den kommande konstvandringen.

14.00

Konstvandring

För att verkligen maximera vår weekend har vi bokat plats på en guidad tur av den offentliga konsten. En erfaren guide tar oss med på en härlig tur bland Borås över 100 skulpturer, installationer och street art-målningar där vi får lära oss mer om varje konstverk.

Ett konstverk som hänger på en vägg

15.00

Galleribesök

Vi styr kosan mot Österlånggatan (för övrigt en av Borås mysigaste gator!) och galleri Revolt. Det är ett anrikt galleri med snart 40 år i branschen, men som drivs i ny regi av galleristen Johanna Carlander sedan 2020. Det är en fantastisk upplevelse att gå på galleri och det spelar ingen roll om man vet mycket om konst eller inte. Skönheten i ett konstverk ligger ju som bekant i betraktarens öga och hit går man för att hitta inspiration och bara njuta. Just idag får vi möjligheten att fascineras av vackra skulpturer från Malou Larsson där hon undersöker mötet mellan materialet lera, glasyr och känslorna det för med sig och vi lämnar galleriet.

16.30

Kaffepaus

Efter en kort promenad från museet slår vi oss ner på Café Viskans uteservering. Den ligger i bästa solläge på Sandwalls plats och är alltid välbesökt. Som tur är lyckas vi får ett bord! Här serverar de riktigt gott kaffe och har även stans bästa sortiment av egengjorda bakverk.

17.30

Hotellhäng

Vi checkar in på hotell Scandic Plaza och vilar en stund i deras sköna sängar. Vi passar även på att besöka deras relaxavdelning med jacuzzi och bastu för en stunds avkoppling. Ombytta och klara tar vi ett glas vin i hotellobbyn där det alltid bjuds på härligt umgänge. Sedan är vi redo för middag på stan.

Pizza och ett glas vin

20.00

Dinner & drinks

Jag har bokat bord på Vinci och vi slår oss ner på deras mysiga uteservering vid Sandwalls plats. Vi beställler in deras goda ost - och charkbricka som förrätt och ett glas champagne. Vi njuter av den ljumma kvällen. Som huvudrätt väljer jag deras goda pizza. Vi avrundar middagen med var sin tiramisu och kvällen känns fulländad.

SÖNDAG:

09.00

Hotellfrukost

Det finns väl inget som slår en lång och härlig hotellfrukost? Vi njuter av äggröra, apelsinjuice, bacon, nybakade frallor, skivad frukt och annat gott. Nu är vi redo för ännu ett par timmar i konststaden Borås!

12.00

Mer konst

Vi tar en långsam promenad till Knalleland där Abecita Popkonst och Foto huserar. Det här är en av mina absoluta favoriter. Här finns internationell foto- och popkonst från Europa och USA i absolut världsklass. På vägen ut passar vi på att kika runt i deras fina shop och tar även en snabb kaffe i det lilla caféet vid entrén.

Amerikanska pannkakor på fat

14.30

Fransk lunchpaus

En 15 minuters promenad tar oss tillbaka till centrum och restaurang Balthazar i Pallasgallerian. Det är ”the perfect spot” för alla typer av måltider och på söndagar har de öppet sin cafédel och serverar bland annat goda sallader och pokébowls. Vi avrundar vår helg med att beställa in deras fantastiskt goda amerikanska pannkakor med kolakräm, banan och jordnötter.


BORÅSAREN SOM INSPIRATION

Fler tips från Marita: