Vimplar i färgglada färger

Borås 400 år 2021

År 2014 fick vi på Borås TME uppdraget av Kommunfullmäktige att koordinera och marknadsföra jubileumsåret 2021 med följande anvisning för förväntat resultat: ett brett firande, som inte bara ger glädje och tillfälliga nöjeshöjdpunkter utan även utvecklar stadens infrastruktur och utbud, till gagn för invånare och besökare.

Utvecklingsprojekt och nya traditioner

2021 blev startskottet för flera utvecklingsprojekt och nya traditioner, med allt från Viskans park till Borås Picknickdag och Nyårsfirande. Jubileumsårets upplaga av internationella Skulpturbiennalen utvidgades av kulturförvaltningen och fick det nya namnet Borås Art Biennial. Dessutom stod Borås värd för både SM i Längdskidåkning och SM i Friidrott. Vidare bjöd sensommaren/hösten på jubileumsdagar i Fristad, Dalsjöfors, Sandared och Viskafors. Alla händelser och aktiviteter, i kombination med att över tusen boråsare engagerade sig i att ta fram jubileumsårets utbud, bidrog till att Borås blev en snyggare, modernare stad, i större kostym.

Kännedomsundersökning

Inkluderat i vårt uppdrag var att alla boråsare, vid jubileumsårets slut, skulle ha kännedom om att Borås fyllt 400 år. Med det som bakgrund genomfördes en undersökning med syfte att mäta kännedomen hos boråsarna. Resultatet visar en kännedom på över 80 % fördelat över hela Borås. Undersökningen visar också att invånarna har varit övervägande positiva till firandet och att jubileumsåret uppmärksammats, trots pandemi.

Sammanfattning jubileumsåret

Under 2021 har vi på Borås TME tagit tillfället i akt att berätta om stadens historia och vi har firat på de sätt som varit möjliga, med samma kraft som tagit Borås genom de 400 första åren. Vi har samtidigt lagt en grund för Borås kommande 400 år. En stad att vara stolt över. Nu har vi sammanfattat Borås jubileumsår i en skriftlig dokumentation och en jubileumsfilm. I dessa presenteras ett stort urval av jubileumsårets händelser och aktiviteter. 

Tillgänglighetsanpassad PDF hittar du här.

Syntolkad version av jubileumsfilmen hittar du här

Borås 400 år

Lär mer om jubileumsåret

Skriftlig dokumentation

Vi har tagit fram en broschyr som sammanfattar Borås 400-årsjubileum för att lyfta det enorma engagemang som året har fört med sig. Vi var många som tilsammans fyllde jubileumsåret med händelser och aktiviteter, över hela Borås. I broschyren presenteras ett stort urval av alla värdefulla bidrag.