Drönarvy över naturreservatet

Rya Åsar

Njut av omgivningarna i Sveriges mest stadsnära naturreservat.

Rya Åsar är som en egen värld av vacker och skiftande natur och ligger nästan mitt i Borås. Här finns det mesta; lummig lövskog, hagar, ängar, utsiktspunkter, barrskog, sjöar, höga berg och djupa dalar. Du kan färdas i Linnés fotspår, vid Grönbo finns nämligen en hålväg som Linné använde på sin resa genom Västergötland 1746 och en minnessten finns längs med hålvägen i söder. Rya Åsar är för övrigt Sveriges mest stadsnära naturreservat, vilket gör det enkelt att kombinera din vandring med hela stadens utbud. Du kan boka vandringspaket med boende på stadens hotell via Outdoor Support.

Parkeringar finns i området, bl.a. vid Björbostugan. Närmaste busshållplats är Björbostugan (linje 19) och därifrån är det cirka 600 meter.

Två tjejer med klädda för vandring går förbi Resecenterum
Två tjejer med klädda för vandring går förbi Resecenterum

Vandringsleder på Rya Åsar

Vandringsled 1,5 km
Spåret utgår från parkeringsplatsen på Almenäs och spårets symbol är en blå svamp. Fiske, bad, båtuthyrning (sommartid) och grillplatser finns på Almenäs.
Klassning: Svår
Tillgänglighetsanpassad: Nej

Vandringsled 4 km
Spåret "Ekskogen" utgår från parkeringsplatsen vid Björbostugan. Du går genom kulturmarkerna vid Ramshulan bort mot Ryssby, där det finns fina utsiktsplatser nära leden, genom ädellövskog tillbaka via Högplatån och Björbo hage till Björbostugan. Vindskydd och grillplatser finns längs leden. Spårets symbol är ett eklöv.
Klassning: Medel
Tillgänglighetsanpassad: Nej

Vandringsled 9 km
Spåret börjar vid parkeringen vid Björbostugan. Du går först genom kulturmarkerna vid Ramshulan och sedan i delvis backig terräng i barrskogen fram till vindskyddet vid Fjällsjön. Därifrån går man via utsiktsplatsen vid Rya klint till Björbostugan. Det går helt i naturreservatet Rya åsar. Spårets symbol är en gran.
Klassning: Svår
Tillgänglighetsanpassad: Nej

Par som vandrar

Vandringsleder i Borås

Det är få städer som är helt omgärdade av så mycket vacker och variationsrik natur som Borås. Här finns vandringsleder för alla. Här har vi samlat ett urval av våra favoriter.

STADEN SOM DESTINATION

Hitta rätt bland Borås stora utbud av upplevelser