Guide står och pratar inför en publik

Gå en guidad tur i Borås

Textil, skulpturer, street art, historia eller lite av varje.

Med en guide blir din konstupplevelse så mycket större. Under hela året erbjuds guidade visningar på flera museum (se mer information under resp. museum) och under specifika perioder utökar vi utbudet med publika guidade vandringar i Borås inom bland annat gatukonst, historia och street art, både för vuxna och barn. Är ni en större grupp som har behov av en privat visning kan vi skräddarsy den efter era önskemål.

En stadsvy över centrala Borås

Guidning - Borås historia

Följ med på en resa genom Borås 403-åriga historia. I samband med Borås födelsedag den 29 juni arrangeras två historiska vandringar, där du tillsammans med en guide får chansen att utforska hur Borås blivit den stad den är idag. 

Guide pratar framför en grupp

Boka en privat guidad tur

Vi erbjuder möjligheten att skräddarsy en guidad tur efter önskemål om innehåll, tid och startplats. Våra erfarna guider tar er med på en vandring genom staden utifrån det innehåll som önskas. Pris från 2 500 kronor inkl. moms för upp till 25 personer. Då har ni tillgång till en guide under två timmar. Du kan välja alla teman som erbjuds på våra publika guidningar (se ovan) eller bland nedan:

Gatukonst
En mix av skulpturer och street art, nytt och gammalt.

No Limit Street Art
Ett urval av street art i de centrala delarna av Borås.

No Limit Street Art 2020
Street art från senaste festivalen uppförda i stadsdelen Norrby.

Allmän Boråsguidning
En blandning av dåtid, nutid och vår gatukonst.

Borås historia
En historisk vandring där du får en unik inblick i hur staden har utvecklats under fyra århundraden.

Det här visste du inte om Borås
Visste du till exempel att mirakeltrasan upptäcktes i Borås eller att våra broar har holländska namn? En rolig och lärorik tur!

Från hemvävt till smarta textilier
En makalös historia om hur Borås blev ledande i världen inom textilinnovation, grunden till vår entreprenörsanda och om hur historiens vingslag idag finns kvar i väggarna på Textile Fashion Center. (Guidningen kan endast genomföras då Textilmuseet är öppet).

Bokning
Bokas via Borås turistinformation genom att ringa oss på 033-35 70 90 eller mejla dina önskemål till guide@boras.com. Vänligen observera att vi behöver din bokning med 14 dagars framförhållning.

händer just nu

Följ med på en visning eller guidad tur

Publika guidade vandringar 2022

Från yllebyxor och sidenkorsett till smarta textilier
I Borås är den textila historien högst levande. Det är en stad full av berättelser, stolta ambassadörer, utbildning, forskning och massor
med kunskap. Denna guidade tur tar dig genom Borås textila utveckling med hjälp av järnvägen och Viskan fram till morgondagens smarta textilier och innovationer. Borås textila historia är nu en del av framtiden. Visningen är i och runt Textile Fashion Center, Textilmuseet, Smart Textile Showroom, Handelslabbet och Textilhögskolan. Beräknad längd cirka 1,5 timma.

Offentlig konst
Följ med på en guidning bland den offentliga konsten i Borås och få mer information om skulpturbiennalen, No Limit Street Art, konstverken, konstnärerna och en och annan spännande anekdot. Den offentliga konsten i Borås är unik och under ca 1,5 timma får du uppleva alltifrån små installationer till 9 meter höga skulpturer och 27 meter höga muralmålningar. Guidningen utgår från Textile Fashion Center. Beräknad längd cirka 1,5 timma och omfattar en promenad på 3,5 km.

Ett konst(igt) äventyr för barn
Vi har valt ut verk bland den offentliga konsten som lämpar sig extra bra för barn och presenterar den på ett lekfullt sätt där deltagarna bjuds in till interaktion. Vi ger barnen nya intryck och bjuder in till en värld av färg, form, intryck och känslor. Allt inom gångavstånd i stadskärnan. Guidningarna utgår från Stora Torget. Beräknad längd cirka 45 minuter och omfattar en promenad om ungefär 1,5 km. Det är fullt möjligt att gå med barnvagn. Observera att denna tur är gratis för både barn och medföljande vuxen men biljett måste bokas i förväg.

Det här visste du inte om Borås
Det här är en guidning med berättelser om händelser i Borås, med fakta och anekdoter i en mix av dåtid, nutid och framtid. Vet du till exempel var den sista galgbacken låg, där brottslingar hängdes? Eller att mirakeltrasan upptäcktes i Borås? Vi utlovar en rolig och lärorik tur! Den guidade turen går till stora delar längs med Viskan, via Viskanpromenaden, bort mot fallen på Druvefors och sedan tillbaka till Stora torget Beräknad tid cirka 1 tim 45 min och omfattar en promenad på cirka 4,5 km.

Två personer blickar mot en muralmålning

Bokning & priser

Samtliga guidade turer kostar 80 kr per person för vuxna. Barn och ungdomar under 18 år går med kostnadsfritt men behöver boka biljett. Boka din guidning redan idag och förstärk upplevelsen av konststaden Borås.