Historien om No Limit®

September 2014 arrangerades No Limit® som en av Sveriges första storskaliga street art-festivaler i Borås. Men hur gick det till?

Allt började med att den amerikanske street art-konstnären Shai Dahan, som funnit kärleken i Borås, fick en idé. Han ville se street art i Borås. Grundtanken var att street arten skulle bli en förlängning och ett komplement till den internationella skulpturbiennalen som arrangerats i Borås sedan 2008. Shai bjöds in till att presentera sin idé inför SamRådsArenan i Borås bestående av Staden, Näringslivet och Akademin, augusti 2013. Alla var med på tåget. Stadens destinationsbolag Borås TME fick i uppdrag att ta hand om projektet som landade i street art målningar och mer därtill. Idén om en street art-festival var född, så också varumärket No Limit®.

Arvet från festivalerna finns att uppleva året om.

Varför namnet No Limit®?

Namnet uppstod när Shai Dahan och Borås TME frågade kommunledning och kommunalråd om det fanns begränsningar i vad konstnärerna skulle måla. I USA hade politiska budskap och utryck på en fasad på ett kulturhus fått målas över. Svaret var nej – det fanns ”no limit”.

No Limit® som festival genom åren

Simples målning.

No Limit® 2014

Idé blev till verklighet. Den 4–7 september 2014 arrangerades No Limit® i Borås som en av Sveriges första storskaliga street art-festivaler. Internationellt kända gatukonstnärer från åtta länder medverkade och fastighetsägare i Borås upplät utvalda fastigheter runt om i centrala Borås för kreativa muralmålningar, utan att i förväg veta motivet.

No Limit® 2015

Den 3–6 september 2015 arrangerades No Limit för andra gången. Även detta året deltog internationella gatukonstnärer från världens alla hörn och återigen vågade fastighetsägare upplåta sina väggar att fyllas med street art.

Målning av Hottea.

No Limit® 2017

Efter två lyckade festivaler 2014 och 2015 tog No Limit® nya kliv. Festivalen genomfördes för en tredje gång 3–10 september 2017, nu som ett evenemang som pågick åtta dagar istället för fyra.

Målning av Korallpionen Rickman

No Limit® 2020: Artscape Edition. 

No Limit® arrangerades för fjärde gången den 17–20 september 2020. Detta året tillsammans med street art-organisationen Artscape under namnet No Limit®: Artscape Edition.